TESTAT: Självhäftande stämpel från See D?s

Det har kommit ut en ny slags stämpel på marknaden. Det är en vanlig gummistämpel, men utan EZ-mount.

Klicka för att visa större bild...

Det enda som behövs är en akrylkloss, eller varför inte ett cd-fodral. Det följer också med en liten skumgummiplatta, som man ska ha under det papper man stämplar på. Detta för att trycket ska bli så jämt som möjligt och därför få snyggare stämpling.

Som ni ser verkar det vara en stor, rejäl stämpel, men den består faktiskt av olika delar. Varje ord är utklippt för sig och själva journaling delen är också det. Alltså kan man kombinera stämpeln precis hur man vill.


Fördelen med denna stämpel, jämfört med vanliga gummistämplar, är att det är målat på baksidan hur stämpeln ser ut, så när du fäst din stämpel på akrylklossen och ska till att stämpla, kan man exakt se var själva motivet finns.


Detta är helt klart ett riktigt bra alternativ för er som gillar clearstamps, eftersom fördelarna med clearstamps finns här också!!

För eventuella frågor om detta, maila på designteam@pappochscrap.se

/ Petra


TESTAT: Tacky PVA Glue från Glue Dots.

Klicka för att visa större bild...
Fick en flaska av Rosario att testa i september, så jag har nästan haft den i ett halvår. Jag var lite skeptisk, eftersom jag tyckt att jag klarade mig bra med vanliga gluedots. Jag hade en flaska ScrappyGlue hemma, som jag inte var speciellt nöjd med, så det var med viss tvekan jag började använda den.
 

Nu har det gått 5 månader och jag har använt den FLITIGT!! Jag ÄLSKAR detta lim och kommer aldrig att kunna vara utan den igen! Några gluedots har jag överhuvudtaget inte använt sen jag började använda detta lim.

Det fäster riktigt bra på ALLA material! Dessutom är det väldigt drygt. På 5 månader har jag bara använt halva flaskan och då har jag använt det varje gång jag scrappar.


Ännu ett stort plus är att det inte blir proppar i pipen, dvs något gammalt lim som stoppar utflödet behöver man inte oroa sig för!


Köp detta lim och testa! Jag lovar att du aldrig kommer att använda något annat igen!

/ Petra


Ulrika Testar Filtdekorationer

När dekorationer i filtmaterial började dyka upp på den svenska marknaden rynkade jag först på näsan. Filt? ? nä det verkade inget kul alls utan förde tankarna tillbaka till syslöjden och gammalt skolpyssel. Men det är ju alltid inspirerande att pröva något nytt ? så jag testade ? och blev förtjust!

Jag började med att köpa gamla hederliga filtband av typen ?en rad med hjärtan?, dessa visade sig vara mycket användbara, särskilt i julkortstillverkningen. Man kan använda banden i längd eller klippa loss figurerna, de fästs enkelt med Gluedots. Betyget blir: enkelt, praktiskt och prisvärt.

Sedan prövade jag de förklistrade filtbanden. Dessa finns ju i en mängd former och färger i de flesta scrapaffärer. De kan användas som en längd eller så kan man klippa ut figurerna. De fäster jättebra och är enkla att använda eftersom man inte behöver nått eget att fästa med. Enda nackdelen är att om man ångrar sig och vill flytta på banden så kan de förlora sin form. De är snygga och det finns mycket att välja på. Sedan fick jag tag på lite bredare filtband som inte är förklistrade. De förlorar inte formen lika lätt men det krävs lite mer arbete för att fästa dem. Även dessa går att använda i längd eller så kan man klippa ut figurer.

Inspirerad av all filt så köpte jag hela filt ark, lånade väninnans Cuttlebug och stansade själv ut figurer. Filten jag fått tag i var dock i tjockaste laget och figurerna blev inte så jätte snygga ? nästa gång ska jag köpa tunnare filtark. Det finns ju även färdiga filt figurer att köpa. Har testat hjärtan, granar och älgar ? enkelt och kul att variera sig med. Mitt senaste inköp var filtblommor, de är förklistrade och lätta att använd ? finns i flera olika färger och två storlekar. Jag tycker de är helt underbara och kommer att köpa flera.

I alfabetsväg så finns ju Thickers även i filt. Super snygga men det finns risk att de förlorar sin form om man försöker flytta på dem. Jag har även testat att limma fast filt på chipbordbokstäver och sedan skära ut ur filten - blev mycket nöjd med resultatet. Så för mig är filten här för att stanna - i alla fall tills det kommer någon ny spännande och inspirerande dekoration att pröva.

/Ulrika


Banka öljetter Av Mia Ström

Det finns flera sätt att ?banka? öljetter på sina alster. Men hur gör man? Det klassiska är att använda en hammare, en hålpunch och öljettsättare. Först tar man hålpunchen och hammaren, sätter hålpunchen där man vill ha sin öljett och banka till med hammaren. Nu när hålet är gjort så pillar du dit din öljett och vänder på pappret. Nu ska du sätta öljettsättaren mot öljettens baksida och banka till med hammaren tills öljetten har splittat sig och sitter fast i pappret. Det kan krävas lite övning innan man får till rätt teknik. Hamrar man för hårt kan öljetten gå sönder eller så kan färgen släppa och om man hamrar för löst så händer ingenting. Den största nackdelen med denna metod är att det för oväsen. Alltså inget du gör när barnen somnat eller om du har känsliga grannar.


 

Vill man slippa ljudeffekten av öljettsättning finns det ett verktyg som heter Silent Setter från Provo Craft. Silent Settern kommer i ett etui, där det medföljer en självläkande matta, lite öljetter och hålpunch och setters i tre olika storlekar. Puncharna och setterserna är avtagbara och man sätter i den storlek man för tillfället använder i det medföljande handtaget. Tekniken för att sätta öljetter skiljer sig något med en Silent Setter jämfört med det klassika bankandet. Med en Silent Setter behöver du inte använda hammare. Handtaget är utformat så att du ska använda din tyngd. Först tar man den hålpunch som önskas och sätter mot pappret och sedan trycker man och vrider handtaget samtidigt, ett kvarts varv brukar räcka. Nu byter man munstycket till öljettsättning och vänder på sitt papper och sätter dit öljetten. Tekniken  är densamma, tryck och vrid med handtaget mot öljetten. Beroende på öljettens hårdhet kan man få göra om detta momentet en eller flera gånger.

 

Av Mia Ström


Olika Lim produkter av Marita/Tussemaja

Fotofix (Herma) - Bra att sätta fast foton, fotomatta, större pappersbitar.

 

Gluedot - (finns i olika storlekar) Till lite mindre saker som band, blommor och blad.

 

Limpenna (liten) - Till riktigt små saker som utstansade figurer och bokstäver.

 

Limpenna (större) - Till utstansade figurer, smalare / mindre saker där exv fotofix

är för stort.

 

X:et - Till utstansade figurer och bokstäver och andra platta saker som inte är för

breda. Även till band / spets.

 

Dubbelhäftande tejp (biltema) - Till lite större platta saker som inte kräver att

det ska vara syrafritt.

 

Dubbelhäftande tejp (Fingerlift Tape) - Bra till band / spets, främst för att

skyddsplasten är bredare än själva

tejpen vilket gör det enkelt att ta bort skyddsplasten.

 

Tombo Mono Multi (flytande) - Lim med dubbla spetsar, en smal och en bredare. Bra

till papper av större och mindre

format.

Marita/Tussemaja


Våga använda pennor! av Marie Glader

 

Våga att använda dina pennor mer än till journaling när du scrappar, det är ett

snabbt och enkelt sätt att lyfta fram och skapa kontraster på din LO.

Jag har gjort en LO helt utan chalk eller fotomatta utan enbart använt pennor för

att skapa djup i LO´n. Jämför skillnaden på före och efter bilden.
Jag har dragit med en ZIG Calligraphy Pen 2.0 längs med kanterna
på fotot samt på depapperskanter jag vill markera.
Sedan har jag använt en GellyRoll fine för attpricka runt olika detaljer.
Speciellt mot vit cardstock ger det en krispig effekt.
Inuti doodling stämplingen har jag använt en röd ZIG writer.
Slutligen har jagdragit ett streck med GellyRoll fine på fri hand runt hela LO´n.
Jag tycker att detblir finare när det blir lite ojämt än att använda en linjal.


Hälsningar Marie Glader
http://scrappa.gladers.net/

Pimpa dina chippisar! av Linnéa/ Lilla katt

Pimpa dina chippisar!?

 
Visst är det skojigt med chippisar (chipboard) på dina LO?s? Det blir snyggt med

dimensionen man får istället för de utstansade bokstäverna som ligger platt mot

pappret. Enfärgade chippisar målade med akrylfärg är ju snyggt, men om du vill höja

de lite till så kan du:

*Chalka de i kanten

*Sandpappra bokstäverna så de ser lite ?ruffiga? ut.

*Rita blänk med vit penna

*Sticklesglitterlim! Du får tuffa glittriga chippisar!

*Lim på och använd sen annat glitter du har hemma, du kan ta barnens glitter *hihi*

* Min favorit: 3D-lack! Chippisarna blänker fint med ett lager lack på!

* Påla en matta till de i en annan färg av akrylfärg, då står de upp lite mer.

* Vira floss runtom! Dunderläckert!

*Klä de i snygga mönsterpapper (och chalka sedan kanten)

* Du får en läcker effekt om du klär de i vanligt tidningspapper!

 

Hoppas att du fått några tips om hur du ska få din chipboards att bli ännu finare!

// Linnéa/ Lilla katt ( www.giiisen.blogspot.com )


Använd dina mönster saxar! av Ulrika Blomfelt

Vi har nog alla en eller flera mönster saxar som kanske inte används jätte ofta. Jag är väldigt förtjust i olika scalloped papper och ricrac band. Visst har jag en hel del band men inte alltid i exakt den där färgen jag vill ha just nu! Något som vi scrappare och kortmakare alltid har hemma är ju cardstocks och mönstrade papper i regnbågens färger. Jag brukar göra egna ricrac band med hjälp av mina mönster saxar.

 

Det är väldigt enkelt. Du klipper en så lång bit du behöver och förskjuter nästa varv så att det bildas ett ricrac band eller annat. Jag har använt fyra olika saxar här nedan med olika resultat. Så fram med mönster saxarna och skapa band.

image18

Scrappa ?dåliga? foton! av Katarina Brändström

 

Scrappa ?dåliga? foton!

 

Vi är nog många som har massor av gamla dåliga foton, kanske från vår egen barndom eller av nyare datum, sådana som man bara blädrar förbi i albumen (om man ens satt in dem.)

Jag vill uppmuntra er att scrappa även dessa!

 

Ta en ordentlig titt bland fotona, fundera över varför du tog just den bilden just då, kanske råkade du ta en knasbild på faster Ullas fötter för att du skrattade så mycket åt något?

Är den där bilden där mamma lyckades ?halshugga? hela kusinskaran en väldigt typisk bild för just henne?

Eller var tillfället den togs speciellt på något annat vis?

Fundera på historien bakom fotot, på vad du skulle vilja berätta för någon annan om just den bilden och skriv på, det är väl ändå det som är det viktigaste i scrappandet, att få berätta något?

 

Några tips:

 

Om du inte kommer på något att berätta om just den bilden, berätta allmäna saker kring den, tex att mjölkförpakningarna hade annan färg och vad som gick på TV då du var liten om det är en gammal bild.

 

Kamoflera det värsta, det är inte allt man vill skall synas på en LO!

 

Prova med nya färgsättningar, kanske kan något helt annat papper än du tänkt dig från början lyfta fotot ordentligt?

 

Gör ett collage, då ser man ändå bara små bitar av bilderna och tillsammans kan det bli något riktigt bra!

 

Eller gör ett colage som en mer humoristisk hyllning till den urusla fotograf som står bakom de flästa av foto katastroferna.

 

Testa nya tekniker och sådant du inte vågar göra med de finare fotografierna.

 

Är det något bit av fotot som blev bra? Prova att klippa ut det!

 

Eller låt någon annan berätta om fotot, att få höra någon annans historia kring samma händelse är alltid intressant och kan vara roligt att scrappa kring.

 

Katarina Brändström


Att måla stämpelmotiv av Helena Påhlsson


 

Att måla stämpelmotiv

image12

 1. Jag målar oftast mina stämpelmotiv med akvarellpennor. Det man ska tänka på är att inte ha för spetsiga pennor, det skapar lätt linjer i målningen. Jag stämplar med en vattenfast dyna på albumark.

 

 

 

 

 

2. Jag målar runt kanterna på motivet och där jag tycker det ska ligga en mörkare skugga. Man ska tänka på att inte trycka för hårt med pennan .

image13

 

 

 

 

 

3. Sedan tar jag min pensel fuktar den i vatten. Det är viktigt att penslen bara är lätt fuktad och inte våt. Sedan ?suddar? jag ut färgen från det mörka mot det ljusa ( omålade).

image14

 

 

 

 

 

 

4. Jag målar ansiktet med en promakerpenna (Blush) Har tyvärr inte hittat någon akvarellpenna som funkar som ansiktsfärg

image15

 

 

 

 

 

5. Målar fotdynor och öron på samma sätt med akvarellpennor. Målar även gräset med akvarellpenna. Prickar dräkten på kaninen med vit penna för att få lite effekt samt drar en ljusgrå penna runt det målade motivet för extra djup i bilden

image16 

detta material har jag använt

 

6. Drar med en fluid chalk runt kanten och streckar med brun penna och vips så är motivet klart.

 

image17


Gör dina egna penslar/stämplar i photoshop! av Evelina Eklund

Att göra sina egna stämplar i photoshop är enklare än man kan tro, visst kommer det se knepigt ut med alla steg men oroa dig inte ? du kommer snart ha en helt unik och personlig stämpel!
Jag använder mig av Adobe Photoshop CS.
Nu börjar vi!

Öppna din valda bild.
Jag valde att använda mig av en solros som jag fotade i somras.
Innan jag börjar vill jag beskära bort det onödiga som jag inte vill ha som stämpel. Detta är inte ett nödvändigt steg men är färgerna på din bild ganska lika så
underlättar det i arbetet.
Leta reda på beskärningsverktyget (den inringade figuren med siffran 1 bredvid sig).

image3

1. Klicka på beskärningsverktyget. 
2. dra en ruta runt ditt motiv tills du har ringat in det du vill använda.
3. Högerklicka på ditt motiv och klicka på ?beskär?.

Nu är ditt motiv beskuret och för att underlätta återigen så ska vi öka kontrasten!
1. Gå in på bild, justeringar och leta dig till intensitet och kontrast (se bild till vänster).
2. Du kommer få upp en ruta (se bild till höger). Dra i pilarna tills du fått en kontrast som blir bra.

image4image5
Klicka på Ok.

Nu är det mesta av förarbetet vi ska utföra färdigt.
Man kan dock leka vidare för att få det utseendet på penseln man vill ha. Det finns många böcker och hemsidor som tar upp photoshop!

Nu ska vi använda verktyget ?trollstav?. Det här verktyget markerar ett område med samma färg.
Välj verktyget och klicka på den dominanta färgen i din valda bild

image8

Jag har klickat på det gula i solrosen och som ni ser blir det som en kantat effekt runt det valda området.

Jag har också klickat på det bruna (solrosfröna) och arbetar med trollstaven tills hela solrosen är inramad. Och oroa dig inte, det är meningen att det ska röra sig!

 

Tips! Tryck ner tab på tangentbordet för att välja fler områden. Vill du ta bort ett område kan du trycka på tangenten alt. Det dyker upp ett plus eller ett minus bredvid trollstaven beroende på vilken tangent du trycker ner.

image10image11

Nu har vi kommit till det sista steget i stämpelskapandet och nu är det lätt

Gå in i redigera (se bild till vänster) och leta dig ner till Definiera penstelförinställning?
Du kommer nu få upp en ruta där du kan byta namn på stämpeln, klicka sedan OK.

 

GRATTIS!
Du har nu skapat en pensel som du kan använda i photoshop!
Klicka på penseln och scrolla ner tills du hittar din stämpel/pensel, den brukar ligga längst ner!
Nu är det bara att börja skapa!

Med kreativa hälsningar//Evelina

©Evelina Eklund 2008©

 


Det ska vara roligt att dokumentera! av Emilia

Sitter du ofta och funderar på vad du ska skriva på dina layouter? Har du en hög

halvfärdiga där det enda som saknas egentligen är text? Här kommer tio tips på hur

det kan bli roligare och enklare att dokumentera på ett sätt som du blir nöjd med.

 

1. Ha alltid med dig ett litet häfte där du kan skriva ner idéer när du får dem. Det

är otroligt vad snabbt man kan glömma bra idéer! När du väl har din idé nerskriven

så är det enkelt att leta fram ett foto du kan använda till denna layout och börja

berätta din historia.

 

2. Scrappa inte nödvändigtvis händelsebaserat. Om du har ett foto av dig själv eller

ditt barn på en stubbe i skogen och inte känner någon större inspiration att berätta

om just den dagen i skogen - låt bli. Använd istället fotot för att berätta om en

helt annan händelse, eller om vad skogen betyder för dig, dina barndomsminnen från

skogen, dina favoritutflykter just nu...

 

3. När du har valt ett foto som du vill scrappa, börja med att brainstorma. Vad

säger det här fotot dig? Tänk inte så mycket på när det var taget utan titta

noggrant på det istället. Vad ser du för detaljer? Detaljer som du tar för givet nu

men som kan vara kul att minnas i framtiden. T.ex. att tröjan ditt barn bär på

kortet är hans favorit så tillvida att han aldrig vill ta av den eller att du håller

handen under hakan för att dölja den där finnen som så olägligt dök upp samma dag.

 

4. Blunda och tänk bakom fotografiet. Försök fånga känslorna du har för personen

eller platsen på fotot. Skriv direkt ur hjärtat utan att fundera på grammatik eller

stavning. Strunta ibland i att läsa igenom och finkorrigera - det duger och det

visar en sannare bild av dig.

 

5. Leta efter färdig text du redan skrivit som du kan använda till dina layouter.

Har du en blogg så kan du använda text därifrån, skriver du dagbok så har du

ytterligare en källa. Kolla genom både dina skickade och mottagna mail - de är

antagligen en utmärkt beskrivning av ditt liv just nu. Leta reda på listor du

skrivit: inköpslistor, att-göra-listor, allt går att använda och visar en verklig

glimt in i ditt liv just nu.

 

6. Testa att börja med att svara på grundfrågorna vem, var, när, hur, varför och

utveckla sedan din text utifrån dessa frågor. Även om dessa frågor inte känns så

roliga så kan det vara information du eller andra kommer att undra över i framtiden.

 

 

7. Om det är en person på ditt fotografi, intervjua personen. Det blir jättekul att

ha i framtiden. Om personen är stor nog att kunna skriva själv, gör iordning ett

formulär han får fylla i. På det här sättet får du ett minne av personens handstil i

just den åldern.

 

8. Skriv din text i punkt- eller listform. Ofta är det lättare att komma på ett

antal punkter än att skriva ihop det till en sammanhängande text. Gör en lista över

varför du tycker om en viss person, vad som händer i ditt liv just nu, hur någons

personlighet är, vad som hände vid ett visst tillfälle.

 

9. Använd någon annans ord för att beskriva dina känslor. T.ex. kan du använda en

sångtext eller en dikt, det finns massor att hitta på nätet.

 

10. Leta inspiration på nätet. Det finns t.ex flera textutmaningsbloggar med mängder

av inspiration. Här är några exempel

http://www.journalersjunction.chindimples.com/

http://ettlitetord.blogspot.com/

http://journalit.wordpress.com/


Bag-o-Buttons? Clear? av Caroline Schultz

 

Jag har tidigare inte använt så mycket knappar på mina LO:s och kort. Eftersom jag ständigt letar efter nya saker att prova köpte jag en förpackning Bag-o-Buttons ?Clear? från Autumn Leaves, d v s transparanta knappar i tre olika storlekar. Man kan använde dem som de är, måla dem med exempelvis akrylfärg eller klä baksidan med tyg eller papper. På så sätt kan man få enfärgade eller mönstrade knappar helt efter tycke och smak som passar till just den LO eller det kort man arbetar med. Endast fantasin sätter gränser.

Prova du med!

 


Gör dina egna dekorationer av Anna Pantic

Gör dina egna dekorationer.

Att göra egen dekorationer är både fint, enkelt och kul. Det finns massor av saker

man kan göra, bara fantasin sätter gränser. Här kommer några enkla tips på vad man

kan göra.

 

*Figurer och skyltar i lera

Jag har gjort mina med hjälp av en skalpell, stämplar och metall dek som jag har

tryckt ner i leran. Där du har format önskad fig. el. text som du skriver med hjälp

av små stämplar så skär du försiktigt loss motivet. Bränn sedan i ugn för att de ska

bli hårda. Motivet kan du använda på lo, kort eller något alter.

(Har använt en på min Lo utan foto).

 

*Metalltråd-

 forma små gem med metalltråd, blommor, insekter osv. Du kan sedan sätta fast de med

hjälp av små band eller sy fast.

 

*PP - Tänk klippdockor fast du själv väljer motiv, du kan antigen rita ett motiv

själv så som jag har gjort med julgranen el. hitta ett motiv på nätet eller i barnens

målarböcker. Du gör det precis så avancerat som du själv vill. Lite pilligt om man

är ovan men kul. Granen har jag tex ritat lite slarvigt och dekorerat med hjälp av

bling stenar, qk goozebumbs samt massa stickles lim. Detta är min först pp. Det man

måste tänka på är dock att lämna lite marginal så att du kan limma ihop alla

delarna.

Gör så här:

Rita ett motiv, klipp sönder det fast lämna ca 1 cm i kanterna där du ska limma

ihop. Ta en del av motivet och rita av på ditt valda papper och så gör du med alla

delarna, klipp ut allt, limma ihop så att inga skarvar syns. NU kommer det roligaste

att dekorera din PP. Du kan använda torr calks el penna för att få mer liv i motivet

beroeende på vad det är för motiv du använt.

 

Lycka till nu och lek.


Making Memories shimmer i metallicfärger

Jag måste erkänna att jag är lite av en bekväm scrappare ibland och det här kitet blev verkligen en utmaning för mig!

Kitet innehåller 6 stycken olika metallicfärger i små burkar. Innehåller 0,75 ounce/21 gram glitterpulver per burk. Mitt testkit innehöll: silver, guld, svart, koppar, vit och espresso.

Hur fungerar det då?

Jag har provat på olika saker:
Målat akrylfärg- glittret lossnar när färgen torkar (om man inte har mycket färg, då fastnar en del). Fungerar däremot väldigt bra att blanda i glitter i akrylfärgen. Glittret blir ju inte lika ?glittrigt?, men ger en snygg effekt!!!!
Chalkdynor- glittret lossnar när färgen torkar.
Limpenna- också då lossnar glittret när limmet torkat.
Tombolim- fungerar jättebra! Glittret fastnar kanon, och limmet sjunker inte ihop, så det blir en 3-D effekt på det. Har provat på flera olika chipboard och det blir superbra.
Tillhörande figurer eller alfabet från MM- principen är att du fäster den figur du vill ha på LO:n, tar bort skyddet för klistret och sedan strör glitter på och tar bort överflödet. Det jag inte giller med det är att det kommer glitter lite överallt och det är ett bökigt system. Det skulle varit bättre om det fungerade så att man ?glittrade? innan man fäster figuren på LO:n, men då har stickersen en förmåga att gå sönder.

Det finns säkert många fler områden som inte jag har gett mig in på eller kommit på, så har du tips om något som inte finns med här; fyll på med fler idéer och förslag här i tråden. Laughing

I sin helhet är det här något för de scrappare som tycker om att pilla och peta och lägga ner tid. Jag själv väljer nog ett glitterlim eller färdiga glitter stickers. Fördelen med kitet är att glittret räcker till väldigt mycket. Det går åt så lite glitter varje gång, fast man tycker att man häller på jättemycket. Och vi ska inte heller glömma priset. Det kostar faktiskt bara 89 kronor för sex färger. Klart prisvärt!!!!
_________________
Kram Jeanette :O)

Litteratur är själens vatten....

RSS 2.0